Call center 021.9983

10 reguli pentru menţinerea sănătaţii ochilor

Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, dar și o serie de reguli esenţiale pot îmbunătăţi sau menţine vederea sănătoasă la orice vârstă. Iată 10 recomandări medicale pe care orice pacient ar trebui sa le urmeze:

 

  1. Consultaţi un oftalmolog în mod regulat. În urma unui consult complet, oftalmologul vă poate informa despre existenţa unor patologii oculare care nu se fac resimţite.
  2. Cunoașterea istoricului bolilor oftalmologice din familie poate preveni progresia și favoriza tratamentul precoce al unor probleme oculare.
  3. Începerea unui eventual tratament oftalmologic și respectarea acestuia cu stricteţe. Astfel o mare parte din bolile oculare pot fi tratate sau oprite din evoluţie.
  4. Pastraţi-vă o greutate corporală normală. Obezitatea predispune la boli sistemice cu implicaţii oculare (de exemplu, diabetul) . Este însă și un factor de risc independent pentru diverse patologii oculare.
  5. Adoptaţi o dietă echilibrată. Fructele și legumele au rol protector asupra bolilor oftalmologice. Consumaţi mai ales legume cu frunze verzi (spanac, varză, kale), dar și alimente bogate în omega 3, precum peștele gras (somon, ton, somn) și seminţele oleaginoase (migadale, nuci, alune etc.)
  6. Nu fumaţi sau lăsaţi-vă de fumat. Multe dintre problemele oculare sunt legate direct de fumat: cataracta, degenerescenţa maculară legată de vârstă, leziuni ale nervului optic sunt mai frecvente la fumători și pot duce chiar la orbire.
  7. Păstraţi o bună igienă a ochilor și a lentilelor de contact. Infecţiile oculare pot fi foarte severe și greu de tratat. Purtătorii de lentile de contact trebuie să respecte riguros regulile de igienă stabilite de producător.
  8. Purtaţi ochelari de soare. O bună protecţie oculară împotriva razelor UV A și UV B scade riscul de apariţie a bolilor oculare.
  9. Purtati echipament de protecţie oculară când condiţiile de muncă o cer: protejarea ochilor previne accidentele de muncă.
  10. Lăsaţi-vă ochii să se odihnească. Atunci când lucrăm de aproape perioade lungi sau stăm mult la computer și ne concentrăm, uităm uneori să clipim. Recomandat este să făcem pauze dese în astfel de situaţii pentru a nu ne “obosi” ochii.