Call center 021.9983

Abordul prin “gaura cheii“ în neurochirurgie

Dr. Ionuţ Gobej, Medic primar neurochirurg

Dr. Ionuţ Gobej a fost admis ca rezident în neurochirurgie în Centrul Universitar București ca urmare a concursului naţional de rezidenţiat din noiembrie 2006. În perioada 2009-2013 a fost rezident în clinici de renume din Franţa : Spitalul Neurologic din Lyon (neurochirurgie generală, vasculară, spinală), Centrul Universitar Regional „La Timone” (Marsilia, Franţa) (neurochirurgie funcţionala și Gamma Knife), Spitalul Nord Marsilia (tumori de bază de craniu). La Spitalul Foch (Paris, Franţa) (tumori de bază de craniu, tumori hipofizare, neurochirurgie vasculară). După rezidenţiat a practicat neurochirurgia pediatrica timp de 2 ani la Spitalul Marie Curie.

 

Dr. Dorin Bica, Medic primar neurochirurg

Medic specialist neurochirurg, a fost admis ca rezident în neurochirurgie în Centrul Universitar București ca urmare a concursului naţional de rezidenţiat din noiembrie 2006. În perioada 2009-2013 a fost rezident în clinici de renume din Franţa si Anglia: James Cook University Hospital Middlesbrough, Marea Britanie (tumori cerebrale, chirurgie vasculară cerebrală – anevrisme si malformaţii vasculare cerebrale), Centrul Universitar Regional „La Timone” Marsilia, Franţa (tumori cerebrale, chirurgie spinală, chirurgie vasculară cerebrală. La Spitalul Foch, Paris, Franţa a aprofundat neurochirurgia hipofizei, chirurgia tumorilor de baza de craniu, chirurgia vasculară, chirurgia spinală, la Hôpital Enfants Malades Necker (Paris, Franţa) a aprofundat neurochirurgia pediatrică, iar la Spitalul Pitié-Salpêtrière, Paris, Franţa a aprofundat chirurgia tumorală și vasculară.

Neurohope este centrul de neurochirurgie minim invazivă din cadrul Monza Metropolitan Hospital, specializat in efetuarea intervenţiilor craniocerebrale “prin gaura cheii” și a celor spinale endoscopice. Urmărind focusul pe pacient în toată perioada sa de internare, NeuroHope folosește cele mai avansate tehnici cu ajutorul carora se scade riscul complicatiilor perioperatorii si postoperatorii, maximizâzandu-se rezultatele.

Echipa Neuro Hope a fost fondată de medicii Dorin Bică și Ionuţ Gobej, și propune o abordare multidisciplinară a pacientului, lucrând în echipă, pentru a-i oferi solutii de tratament personalizate, la standardele cele mai înalte.

 

De ce sa alegeţi chirurgia cranio-cerebrală prin gaura cheii, propusă de echipa noastră:

 • Asigură minimizarea riscurilor neurologice și non neurologice
 • Maximizează rezultatele, adică se obţine o rată înaltă a rezecţiilor tumorale complete
 • Pacientul se recuperează rapid (în medie 3 zile de spitalizare pentru chirurgia tumorală cerebrală)
 • Nu sunt necesare pansamente – acest fapt determină un impact psihologic pozitiv imediat după operaţie pentru pacient și familie (există studii care arată că riscul infecţiilor de scalp crește ușor dacă se fac pansamente în comparaţie cu lipsa lor, asociat cu o curăţare a plăgii operatorii de două ori pe zi cu antiseptice)
 • Infecţiile de site operator sunt de sub 1%
 • Nu este necesară îndepărtarea părului (impact estetic și psihologic important pentru pacienţi)
 • Incizii mici (3-4 cm), sau fără incizii pentru abordurile transnazale
 • Craniotomii (decupaje ale craniului necesare pentru a ajunge la patologia operată) mici (de obicei de 2-2,5cm), plasate strategic
 • Sunt utilizate coridoare anatomice extracerebrale cât mai mult posibil (de exemplu, cel mai frecvent tumorile cerebrale pot fi îndepărtate fără a distruge ţesut cerebral normal sau cu distrugeri minime, puţin semnificative clinic)
 • Nu utilizăm retractoare cerebrale (ele produc leziuni cerebrale ireversibile greu de evaluat postoperator, însă certe)
 • Se reface anatomia, se păstrează ţesuturile, se fixează estetic voletele osoase.

 

De ce să alegi chirurgia endoscopică spinală propusă de echipa noastră:

 • Hernia de disc, una din cele mai frecvente probleme neurochirurgicale, se poate trata endoscopic, printr-o incizie de sub 1cm, cu anestezie locală, cu spitalizare de zi (pacientul este operat și pleacă acasă în aceeași zi).
 • Boli spinale degenerative care necesitau până la apariţia tehnicilor endoscopice fracturarea și apoi fixarea cu șuruburi, tije și cage-rui ale vertebrelor afectate, astăzi pot beneficia de un tratament endoscopic în ambulator (pacientul este operat și pleacă acasă în aceeași zi). De exemplu, stenozele foraminale uni sau bilaterale pot fi recalibrate endoscopic.
 • Practic >90% din patologia degenerativă spinală poate fi abordată endoscopic

 

De ce endoscopic? Pentru că presupune:

 • Incizii sub centimetrice
 • Cel mai frecvent se efectuează anestezie locală
 • Frecvent, pacientul pleacă acasă în ziua intervenţiei
 • Recuperarea este ultrarapidă
 • Rezultatele sunt excepţionale

Chiar și în situaţia necesităţii fixării de șuruburi și tije invertebre, frecvent, se pot folosi tehnici percutanate, prin incizii ce nu depășesc 1,5cm, putându-se fuziona vertebre combinând cele de mai sus cu tehnici endoscopice de decompresiune, minimizând astfel leziunile induse chirurgical cu recuperare ultrarapidă și rezultate excelente.

Departamentul de neurochirurgie, operat de echipa NeuroHope, beneficiază de cea mai nouă și performantă  tehnologie:

 • Microscopul operator Zaiss Kinevo 900 ce integrează florescenţa vasculară și tumorală este gândit întocmai pentru siguranţa pacientului, în fiecare detaliu.
 • Neuronavigaţia BrainLAB cu tot pachetul aferent de softuri pentru neurochirurgia cranio-cerebrală și spinală, dar și pentru integrare cu tratamentele de radioterapie sau radiochirurgie stereotactică, creează cadrul indispensabil pentru planificarea operaţiilor în detaliu și dă informaţii chirurgilor în timp real, cu erori submilimetrice, astfel maximizând rezultatele și scazând riscul operator.
 • Neuroelectrofiziologia intraoperatorie, prin înregistrarea potenţialelor evocate motorii, senzitive, vizuale, auditive, EEG, EMG, EcoG etc., dau un feedback în timp real echipei chirurgicale asupra funcţionării unor structuri esenţiale ale sistemului nervos, în timpul anesteziei generale, făcând astfel posibilă evitarea unor complicaţii neurologice ce ar putea fi, în lipsa acestor informaţii, catastrofale.
 • Liniile de neuroendoscopie, endoscopie transcraniană, transnazală și spinală, parte din armamentariul echipei, fac posibile intervenţii prin microincizii cu recuperare ultrarapidă. Chirurgia endoscopică atât cerebrală cât și spinală reprezintă o mare parte din activitatea echipei NeuroHope.
 • La tehnologia de mai sus se adaugă trusele chirurgicale în care peste 600 de instrumente diferite fac posibile intervenţiile neuochirurgicale de fineţe, cu riscuri cât mai mici.
 • Neuroanestezia cu pacientul treaz (awake neuroanesthesia) permite monitorizarea în timp real a unor funcţii cerebrale, pentru care nu există alte metode de evaluare cunoscute, ce ar putea fi folosite la un pacient sub anestezie generală. Astfel, funcţii cum ar fi vorbirea, recunoașterea spaţială, scrisul, cititul, mișcările complexe, toate pot fi evaluate prin această tehnică, creeând premizele pentru a păstra aceste funcţii și a obţine rezecţii tumorale maximale.

Pentru a întelege mai bine cum se folosește această tehnică, vom încerca să exemplificăm.

Dacă un pacient are o tumoră glială în plină arie cerebrală a vorbirii, atunci riscul ca vorbirea să fie afectată ireversibil după o chirurgie în care se rezecă tumora, este foarte mare. Când chirurgia cu pacientul treaz nu se inventase, astfel de cazuri erau considerate inoperabile.  Astăzi, operând cu pacientul treaz, înainte de a rezeca se folosește un stimulator, care setat în parametrii corespunzători, duce la inhibarea funcţiei ţesutului cu care se pune în contact. Dacă ţesutul este tumoral și nu include structuri importante pentru funcţia monitorizată (în cazul nostru vorbirea), atunci respectivul ţesut (foarte bine definit spaţial) poate fi rezecat în securitate. Dacă însă stimulând ţesutul funcţia este afectată, acesta nu va fi rezecat, pacientul păstrându-și, în cazul nostru, funcţia vorbirii. În acest fel se pot rezeca în întregime tumori aparent inoperabile.  Stimularea se face milimetru cu milimetru, astfel securitatea gestului chirurgical să fie maximă. În timpul operaţiei, pacientului i se cere să vorbească, să citească și să interactioneze cu un neurolog din echipă, care evaluează toate funcţiile potenţiale la risc în timp real.

Neuroanestezia și TIVA (anestezia intravenoasă totală), este parte integrantă din armamentarium ce scade riscurile operatorii. Pe lângă crearea situaţiei optime pentru efectuarea unei intervenţii cum ar fi scăderea pesiunii intracraniene (se creează spaţiu pentru a opera fără a leza ţesuturi, nu expansionează creierul făcând imposibilă o intervenţie), permite dozarea individuală a anestezicelor în funcţie de feedback-ul de la nivelul scoarţei cerebrale (BIS – senzor ce ce evaluează un semnal cerebral al profunzimii anesteziei), în condiţiile în care există o variabilitate importantă interindividuală. Astfel este posibilă trezirea ultrarapidă a pacientului din anestezia generală, lucru deosebit de important în neurochirurgie. Așa cum am spus mai sus, există funcţii care nu pot fi evaluate la pacientul sub anestezie generală. Hematomul intracerebral postoperator este una din cele mai redutabile și de temut complicaţii postoperatorii, el aparând cel mai frecvent în primele 6 ore după o chirurgie.  Folosind tehnicile anesteziologice clasice, trezirea unui pacient după o intervenţie poate dura și ore. Dacă însă putem trezi pacientul în 5-10 minute de la terminarea intervenţiei chirurgicale, vom avea un pacient ale cărui funcţii neurologice, în ansamblul lor, vor putea  fi monitorizate. Astfel apariţia unui hematom în postoperator poate fi observată în timp util, înainte de a produce deficite neurologice ireversibile și se poate reinterveni salvând astfel pacientul de la o viaţă cu handicap sau chiar de la moarte. Echipa NeuroHope folosește toate aceste tehnici moderne de neuroanestezie.

Cavitronul – sau aspiratorul cu ultrasunete – este un instrument esenţial în chirurgia tumorilor cerebrale și spinale, care dezintegrează și aspiră ţesutul tumoral, fără a pune tensiune pe ţesuturile din jur. Ţesutul cerebral este deosebit de sensibil la orice manipulare, astfel că orice tracţiune pe el trebuie evitată. Astfel, cavitronul este un aparat indispensabil din armamentariun neurochirurgical, necesar pentru scăderea riscului de handicap în postoperator.

Neurochirurgii echipei noastre nu folosesc decât în situaţii absolut excepţionale depărtătoare cerebrale, pentru că s-a demonstrat că, un contact al unui depărtător cu ţesutul cerebral mai lung de 3 minute, creează leziuni cerebrale ireversibile. Respectul pentru ţesuturi este esenţial pentru a obţine rezultate bune în neurochirurgie.