Call center 021.9983

Cancerul tiroidian, vindecare în 99% din cazuri

Cancerul tiroidian este probabil boala cu cel mai larg spectru de evoluţie și prognostic dintre toate neoplaziile, de la forme blânde și perfect vindecabile până la tumori cu supravieţuiri limitate și care nu răspund la niciun tip de tratament.

Exista 4 tipuri de cancer tiroidian, clasificate în funcţie de natura lor histopatologică:

  • Papilar;
  • Folicular;
  • Medular;

Neoplazia tiroidiană este cel mai frecvent cancer endocrin și reprezintă 2% din totalul cancerelor.

În afară de tipul celular, un alt lucru la fel de important pentru vindecare este stadiul de evoluţie în care bolnavul este depistat, motiv pentru care, educaţia medicală a pacienţilor este esenţială.

Un pacient informat, avizat de semnele precoce ale bolii, care a înţeles pașii ce trebuie urmaţi și conduita terapeutică, are șanse mult mai mari de a învinge această maladie.

În afara formelor foarte agresive, cu evoluţie galopantă (care din fericire sunt foarte rare), cancerul tiroidian este o boală cu semne puţine și înșelătoare, un neoplasm silenţios care progreseaza lent și fără să afecteze major starea generală în stadiile incipiente.

În toate cazurile, cancerul tiroidian apare sub forma unuia sau mai mulţi noduli care cresc progresiv în timp, și care, pot determina simptome compresive sau de invazie a organelor din vecinatate:

  • Dispneea sau “lipsa de aer” – este cauzată de compresia nodulilor pe trahee și se manifestă iniţial la efort sau în anumite poziţii ale capului;
  • Disfagia reprezintă dificultatea de a înghiţi alimente sau lichide și poate fi provocată de compresia nodulilor pe esofag;
  • Disfonia sau răgușeala poate fi cauzată de compresia sau invazia nervilor laringei recurenţi ce controlează mișcarea corzilor vocale.

Există însă foarte multe situaţii în care un cancer tiroidian este complet asimptomatic, iar descoperirea lui este pur întâmplătoare.

Orice nodul tiroidian poate fi benign sau canceros, iar de multe ori nu dimensiunea este cea care ne determină să luam hotararea de a opera, ci aspectul ecografic al nodulilor. Un nodul mare nu inseamna neaparat cancer, există noduli maligni cu dimensiuni subcentimetrice și noduli giganti cu rezultat perfect benign la examenul de laborator.

De reţinut este faptul că majoritatea bolnavilor cu neoplazii tiroidiene au analizele de laborator absolut normale, inclusiv valorile hormonilor tiroidieni, iar markerii tumorali nu sunt specifici, cu excepţia calcitoninei care indică, de cele mai multe ori, existenţa unui cancer medular tiroidian.

Mai mult decât atât, aproape toţi bolnavii cu neoplasm tiroidian sunt perfect echilibraţi hormonal pentru că, tiroida lor, deși este ocupată de noduli maligni produce cantităţi normale de hormoni tiroidieni.

Este de mare importanţă o indicaţie chirurgicală corectă și precoce care conduce, de cele mai multe ori, la vindecarea cancerului tiroidian papilar și folicular și chiar a formelor mai agresive de carcinom medular.

Extinderea operaţiei ţine de datele preoperatorii: aspectul ecografic sau tomografic, existenţa adenopatiilor cu suspiciune de metastaze ganglionare, eventual rezultatul puncţiei ecoghidate cu ac fin.

Operaţia minim necesară pentru rezolvarea unui cancer tiroidian este hemitiroidectomia sau lobectomia (extirparea unui lob tiroidian împreuna cu nodulul sau nodulii continuţi în acesta) și se efectuează în situaţia în care se apreciază existenţa unui cancer incipient (microcarcinom), iar al doilea lob tiroidian este normal intraoperator.

Cel mai frecvent, operaţia necesară pentru vindecarea cancerului tiroidian este tiroidectomia totală (extirparea în întregime a glandei tiroide) cu disecţia și prezervarea structurilor anatomice peritiroidiene (cele 4 glande paratiroide și cei 2 nervi laringei recurenti).

În cazul în care, preoperator sau intraoperator, se constată sau se banuiește extinderea tumorală în afara glandei tiroide, se pot impune operaţii mai complexe, cu rezecţii musculare sau cu limfadenectomii (extirparea ganglionilor cervicali de la nivelul diferitor compartimente  anatomice).

Postoperator, rezultatul histopatologic stabilește tipul de cancer tiroidian și stadializarea acestuia, în functie de care, este necesar sau nu, tratamentul cu iod radioactiv cu scopul de a diminua riscul de recidivă tumorală.

Tratamentul cu citostatice sau radioterapia nu se folosesc decât excepţional în cancerul tiroidian pentu ca nu aduc niciun beneficiu.

Pentru formele diferenţiate, papilar și folicular, tratamentul chirurgical corect efectuat și completat, acolo unde este cazul, cu tratament cu iod radioactiv, reușește vindecarea cancerului tiroidian în majoritatea covarșitoare a cazurilor.