Call center 021.9983

Cataracta

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, o structură asemănătoare cu o lentilă, aflată în interiorul ochiului, în mod normal transparentă. Acesta își pierde transparenţa naturală și împiedică vederea clară a lucrurilor, întocmai ca un geam murdar pus în faţa ochilor. Cataracta reprezintă prima cauză de orbire și scădere a vederii, în lume, conform WHO (World Health Organization).

În statisticile actuale, pe grupe mari de populaţie, incidenţa cataractei este de aproximativ o persoană din 6, după vârsta de 40 de ani. Principalul tip de cataractă are ca factor declanșator vârstă și apare mai frecvent la persoane de peste 50 de ani.

Semne și simptome

Semnele și simptomele cataractei pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai des întâlnite sunt:

  • Scăderea vederii la distanţă și aproape;
  • Înceţoșare și contrast scazut al culorilor;
  • Miopizare;
  • Vedere dublă monoculară.

Odată aparute aceste simptome ele vor progresa, la un ritm variabil (mai rapid sau mai lent) în funcţie de tipul cataractei.

Cauze

Îmbătrânirea cristalinului odată cu avansarea în vârstă este principala cauza a formării cataractei. Pe masură ce cristalinul îmbătrânește, acesta crește în grosime și devine mai rigid. Noi straturi de fibră corticală se adaugă nucleului care devine tot mai dens și mai dur. Scleroza nucleară e însoţită și de o pigmentare crescută. Modificări la nivelul proteinelor din cristalin duc la formarea de opacifieri. Deși fiziopatologia cataractei legată de vârstă nu e pe deplin înţeleasă, aceste mecanisme sunt cunoscute și implicate major în această patologie. Alte cauze mai puţin comune pentru cataractă, ar fi: trauma oculară (în cataracta traumatică), diferite medicamente, boli sistemice cronice, sindroame congenitale, inflamaţii intraoculare.

Factori de risc

Pricipalii factori de risc care duc la modificări sunt fumatul și consumul excesiv de alcool. Un aport nutriţional deficitar pare a fi, conform mai multor studii, responsabil de o mai mare prevalenţă a cataractei.

Diagnostic

Diagnosticul de cataractă se pune în urma unui consult oftalmologic, cu ajutorul unui biomicroscop. Acesta permite o bună vizualizare a structurilor ochiului și corelarea simptomelor cu starea fiziopatologică a acestora. Orice scadere a vederii ar trebui verificată de către un medic oftalmolog.

Opţiuni terapeutice:

Tratamentul non-chirurgical

Deși multe suplimente alimentare și medicamente au fost încercate pentru tratametul cataractei, acestea nu și-au dovedit eficacitatea și au rămas în studiu. Tratamentul cataractei cu picături este, din păcate, unul fără rezultat. Pentru cei pentru care nu se poate sau refuză tratamentul chirugical, oftalmologul trebuie sa încerce să crească pe cât posibil confortul vizual al pacientului cu ajutorul ochelarilor. În ciuda acestor încercări totuși majoritatea pacienţilor ajung să își piardă vederea necesară activităţilor zilnice.

Tratamentul chirurgical

Chirurgia cataractei este considerată una dintre cele mai eficiente operaţii din lume. Este o chirurgie minim invazivă, realizată sub microscop, de cele mai multe ori sub anestezie topică (picături), de scurtă durată, dar cu rezultate excelente. Constă în îndepartarea cristalinului opacifiat (facoemulsificare) și înlocuirea acestuia cu o lentilă artificială. Tehnologia de azi permite realizarea acest lucru rapid și nedureros, cu riscuri minime.

Când trebuie operată cataracta?

Indicaţia chirurgicală este pusă de medicul oftalmolog împreună cu pacientul. Acesta trebuie operat când simte că este deranjat de cataractă sau chiar când aceasta cauzează complicaţii oculare, deși jena resimţită nu este foarte mare.

Riscuri

Chirurgia cataractei ca orice alt tip chirurgie are riscuri. Astăzi, însă, tehnologia avansată a dus la scăderea și minimizarea acestora. Cel mai de temut risc este cel de infecţie (endoftalmită) care poate duce la pierderea ochiului. Acesta este însă unul extrem de mic (de aproximativ 0.1-0.2 %), iar in clinica Oculohope se iau toate măsurile necesare pentru scăderea lui.

Reguli simple, care par nesemnificative, sunt aplicate în orice chirurgie oculară, în clinica Oculohope:

 • Igienizarea sălii pentru fiecare pacient în parte;
 • Flux laminar în sala de operaţie;
 • Folosirea de câmpuri operatorii sterile și manuși pentru fiecare pacient;
 • Utilizarea de seturi de intrumente sterile dedicate fiecarui pacient;
 • Schimbarea întregului „ set-up” operator între pacienţi;
 • Folosirea kiturilor de chirurgie a cataractei de unică folosinţă;
 • Ținuta impecabilă a chirurgului: lacul de unghii, portul bijuteriilor și al altor accesorii sunt interzise în sala de operaţie,  după cum recomandă studiile referitoare la asepsie.

Pacientului i se vor aplica tratamente în conformitate cu ultimele standarde și în concordanţă cu ceea ce azi numim medicina bazată pe dovezi (evidence based medicine), medicină aplicabilă oriunde în lume.