Call center 021.9983

Cum se tratează ruptura de ligamente încrucișate?

Este suficientă o mișcare greșită, de rotaţie a genunchiului, pentru a ajunge la ruptură de ligament încrucișat. Se aude o trosnitură, iar ulterior genunchiul se umflă. Li se întâmplă frecvent tinerilor activi, care fac sport. Chirurgul Ortoped, supra-specializat în patologia genunchiului, Dr. Dragoș Popescu, prezintă pas cu pas ce înseamnă această afecţiune și cum se tratează.

Ce se întâmplă în momentul rupturii? 

Genunchiul nu se umflă imediat după ce se aude pocnitură. În general umflătura apare după 24 de ore. Apare durerea, sensibilitatea la nivelul întregii articulaţii, disconfort în timpul deplasării și imposibilitatea de a executa complet flexia și extensia genunchiului. Când ajung la medic, pacienţii spun că simt că “le fuge genunchiul”. Diagnosticul se pune în urma examenului clinic şi apoi este confirmat cu un examen imagistic, prin Rezonanţă Magnetică.

Pentru ruptura de ligamente încrucișate sunt două tipuri de tratament: unul chirurgical (prin abord minim-invaziv) și cel conservator.

Dr. Dragoș Popescu: “Dacă este vorba despre o persoană tânără și activă, ligamentul este foarte important la practicarea sportului. Dacă nu facem intervenţia chirurgicală pentru recuperare acestui ligament,  genunchiul va avea un joc mult mai mare, mai ales la mișcările de pivotare. Datorită acestui lucru, în timp, apar în plus leziuni de menisc , de cartilaj, la apariţia unei artroze precoce. Practic, poţi să te trezești cu un genunchi artrozic, de bătrân la vârste foarte tinere dacă nu îl tratezi.  Dacă persoana în cauză are un stil de viaţă mai sedentar,  leziunea poate fi tratată și conservator. Acest lucru se poate face atâta timp cât pacientul nu simte o scăpare a genunchiului în activităţile de zi cu zi. În momentul în care simte acest lucru atunci trebuie tratat chirurgical.

Ce presupune întervenţia chirurgicală?

Ligamentul încrucișat anterior e un ligament care de obicei nu cicatrizează singur. Medicul chirurg trebuie să îl refacă, să îl reconstruiască. Asta presupune o operaţie artroscopică (minim-invazivă), care nu durează mai mult de o oră.

Dr. Dragoș Popescu: “Ca să poţi face acest lucru trebuie să iei o grefă, de obicei un tendon, dintr-o zonă apropiată genunchiului.  Se fac două tunele atât sus cât și jos practic reface ligamentul. Nu poţi să îl coși trebuie să îl reconstruiești. Asta implică o operaţie artroscopică (minim invazivă). O astfel de intervenţie durează aproximativ o oră. Multe dintre aceste leziuni au asociate și leziuni de menisc. Din fericire, marea majoritatea a acestor leziuni de menisc, în acest context, se pot coase. Asta este partea bună a lucrurilor. De obicei este o singură zi de internare, iar de a doua zi începe recuperarea.”

Cât durează și ce presupune recuperarea?

Când vorbim despre recuperare este important de știut că aceasta are două etape: cea pentru revenirea la activităţi cotidiene (serviciu) și cea pentru revenirea la activităţile sportive. Prima lună e mai complicată pentru că sunt necesare cârjele și pentru că recuperarea este puţin mai lentă. După prima lună, pacientul se poate întorce la serviciu și poate face recuperarea pe picioarele sale.

Dr. Dragoș Popescu: “E foarte important să faci kinetoterapie, doar că trebuie respectaţi pașii. Nu poţi să faci mai mult pentru că acest ligament fiind reconstruit are nevoie de o perioadă de integrare în genunchiul respectiv. Așa numita ligamentizare, care durează între 8 și 12 săptămâni. În perioada asta trebuie să facem recuperare, nu putem să stăm imobilizaţi, dar pe de altă parte, controlată ca să nu stresăm această grefă care a fost pusă. Urmează o perioadă în care intensificăm lucrurile. De obicei, înotul, bicicleta normală sunt cam la 3 luni după operaţie. Alergatul în linie dreaptă cam la 4 luni, undeva la 5 luni schimbări de direcţie și sprinturi și abia după 6 luni minim revenire la sportul de impact.”

Cât despre folosirea ortezei, medicul spune că aceasta se pune în anumite situaţii.  Un ligament încrucișat nu are nevoie de orteză după, decât dacă are și alte leziuni care au fost tratate (spre exemplu sutura de menisc, reparaţie de cartilaj, etc) și este necesară o protecţie sporită a genunchiului.

Mai multe detalii pe site-ul www.chirurgiagenunchiului.ro