Pregătirea pentru investigaţiile din ambulatoriu

Endoscopie digestivă superioară

Endoscopia este o explorare directă (la vedere) a primei părți a tubului digestiv: esofagul, stomacul, pilorul, duodenul I și II. Pentru a fi vizualizate, se introduce prin cavitatea bucală endoscopul, un aparat flexibil sub forma unui furtun subțire din fibră optică care este dotat cu lumină și o cameră video minusculă.

Endoscopia este o procedură de diagnostic, dar și terapeutică. Astfel, conferă posibilitatea de a fi realizate multiple procedee terapeutice precum biopsii, extragere de polipi, extirpare de tumori mici, electrocoagulare, injectare de vase sângerânde și dilatații de stenoze esofagiene.

 

Indicații

Pacientul trebuie să nu mai mănânce cel puțin cu 6 ore înaintea explorării.

Orice pacient care va efectua o investigație endoscopică trebuie să aibă un consult medical general și o indicație pentru această explorare semnată de medicul curant.

Deoarece unii pacienți suportă cu dificultate o asemenea investigație, uneori este necesară utilizarea unor substanțe analgo-sedative sau hipnotice de tipul Midazolamului sau Propofolului (utilizate numai după consultarea cu pacientul).

 

Complicații

Endoscopia digestivă superioară este o investigație cu un înalt coeficient de siguranță pentru pacient, așa cum a fost statuat în toate tratatele și ghidurile medicale din lumea modernă. Cu toate acestea, este o investigație invazivă și există posibilitatea apariției unor complicații precum disfuncții respiratorii, stări lipotimice, aspirație pulmonară, pneumonie sau infectare a unor proteze cardiace. Foarte rar, se pot produce perforații digestive, sângerări și hematoame.

Riscurile endoscopiei se manifestă mai ales la vârstnici, bolnavii de plămâni, pacienții cardiaci și cei instabilii hemodinamic.

Din aceste motive, pacientul trebuie să fie informat și de riscurile ce decurg în urma acestei investigații, în așa fel încât orice explorare va fi efectuată doar cu consimțământul semnat al pacientului. De asemenea, pacientul își asumă, la rândul lui, riscurile gravității bolii lui, precum și a altor suferințe cronice.

 

Colonoscopie

FORTRANS – ora 15:00

În ziua dinaintea explorării se poate mânca obișnuit doar până la ora 16:00. După această oră, nu mai este permisă decât ingestia de lichide limpezi, ceai îndulcit, apă minerală, cafea slabă și bomboane mentolate. În zilele anterioare explorării (1-2 zile) nu este recomandabil să se consume crudități, vegetale verzi, fructe (mai ales struguri, kiwi sau smochine), legume, roșii, cărbune medicinal, uleiuri laxative sau preparate cu fier.

Începând cu ora 16, cu o zi înaintea explorării, se beau, în decurs de 4-6 ore, 3 litri FORTRANS (un plic de FORTRANS se dizolvă într-un litru de apă), într-un ritm cât mai constant. Ritmul lent, constant, previne balonarea abdominală, greața și voma — aceasta din urmă nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanța activă. A doua zi dimineața, începând cu ora 7:00, se mai bea un litru FORTRANS în 6-8 ore.

În final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos aproape limpede. În cazuri rare, dacă scaunul nu este apos, explorarea este dificil de efectuat și este bine de contactat telefonic personalul din laborator sau asistenta/medicul de salon înainte ca pacientul să vină la explorare. De asemenea, există posibilitatea ca pacientul să mai bea un litru de substanță până când scaunul devine complet lichid.

 

Explorarea se face a doua zi după ora 15:00.

Pacientul trebuie să vină la examinare însoțit și, de asemenea, trebuie să aibă la el un prosop mare.

Este important ca pacientul să cunoască următoarele :

  • pacientul va semna un consimțământ scris în care certifică acordul pentru explorare;
  • explorarea durează în medie 30 de minute;
  • dacă gustul soluției de pregătire este greu tolerabil se poate adăuga zeamă de lămâie, zahăr, suc rafinat de grapefruit sau portocale;
  • se efectuează medicație antialgică și/sau sedativă, și în acest caz nu are voie să conducă mașina timp de 4-6 ore după

Rețetă pentru farmacie:

  • Rp
  • Fortrans 1 cutie cu 4 pl
  • 1 plic + 1l apă

Ecocardiografia transesofagiană

Ecocardiografia transesofagiană înseamnă examinarea cu ultrasunete a inimii dinspre esofag. Ca procedură se aseamănă cu endoscopia digestivă superioară. Pentru aceasta, pacientul trebuie să înghită o sondă cu diametrul de 8-10 mm. Înainte de introducerea acesteia, faringele este anesteziat cu un spray cu Xilină —în cazul pacienților care nu sunt alergici— sau ungerea sondei cu un gel pentru a putea permite o alunecare mai ușoară. Investigația durează aproximativ 20 de minute.

Examinarea se efectuează cu un aparat GE Vivid E9, cu sondă de ecocardiografie transesofagiană multiplană. Imaginile sunt stocate atât în EchoPac, cât și în baza de date a spitalului. La sfârșitul examinării, pacientul primește un raport scris și un CD cu imaginile înregistrate.

Cu ajutorul acesteia, cavitățile și valvele inimii, precum și vasele mari pot fi analizate mai bine, datorită apropierii sondei de aceste structuri (există structuri care pot fi vizualizate doar cu ajutorul acestei examinări, cum este cazul auriculul stâng). Pentru a confirma sau a exclude o tromboză în atrii sau în auriculul stâng, doar această examinare poate da răspunsul exact.

 

Indicații

Înainte de analiză

În ziua respectivă, pacientul nu va mânca și nu va bea nimic înainte cu 6 ore de investigație.

Se va monta o branulă la antebrațul drept.

Protezele dentare mobile vor fi scoase înainte investigației.

 

În timpul investigației

Pacientul dezbrăcat de la brâu în sus stă culcat pe partea stângă, cu mâna stângă sub cap și bărbia bine în piept. Pacientului i se aplică pe piele trei electrozi ECG pentru monitorizarea ritmului cardiac. Acesta nu trebuie să înghită saliva, ci să o lase să se scurgă pe o aleză ținută în dreptul gurii. Pentru a nu mușca și deteriora sonda, pacientul va ține între dinți o piesă bucală din plastic prin care va fi introdusă sonda. Toate instrumentele folosite sunt sterilizate într-o soluție dezinfectantă specială care ucide toate bacteriile și virusurile cunoscute, astfel încât să nu existe nicio posibilitate de infectare a pacientului.

După anestezierea faringelui, pacientul este rugat să înghită sonda. Chiar dacă nu mai simte limba și faringele, pacientul trebuie să procedeze ca și cum ar înghiți, iar medicul îl ajută prin împingerea sondei în faringe.

Pe branula instalată la antebrațul drept, pacientul poate primi, la nevoie, un sedativ ușor (midazolam) intravenos pentru o sedare ușoară și de scurtă durată.

În timpul investigației, pacientul trebuie să rămână cu bărbia în piept pentru ca întreaga salivă să se scurgă pe aleză, înghițirea salivei antrenând mișcarea esofagului și dereglarea imaginii oferite de sondă, prelungind examinarea. De asemenea, pacientul trebuie să stea cât mai liniștit și să respire pe nas sau pe gură — orice mișcare a capului pacientului putând deregla imaginea oferită de sondă. În timpul investigației, medicul examinează bidimensional și Doppler color cavitățile cardiace la aproximativ 30 de cm de arcada dentară în toate planurile posibile, iar la sfârșit, vizualizează aorta toracică și crosa aortei.

După ecografie, pacientul nu are voie să mănânce sau să bea nimic încă două ore, din cauza anestezierii faringelui și a pericolului de aspirație. De asemenea, în cazul investigației în Ambulatoriu și a sedării cu midazolam, pacientul nu are voie să conducă mașina.

 

Complicații

În timpul probei pot apărea, la înghițirea sondei, greață sau vărsătură. Alte reacții observate rareori sunt următoarele: tulburări de ritm cardiac, bronhospasm, răgușeală, leziuni ușoare ale faringelui la trecerea sondei și puseu hipertensiv.

Incidente extrem de rare pot fi perforarea esogafului, ruptura unui anevrism de aortă sau a unor varice esofagiene preexistente și pneumonia de aspirație.

 

Angiocoronarografie CT 

Pacientul trebuie să se prezinte cu rezultatele următoarelor analize: creatinină și uree. În cazul în care pacientul vine în urgență, este suficientă doar creatinina.

Cu 6-8 ore înainte de efectuarea investigației, pacientul nu trebuie să consume alimente solide. Se recomandă să nu consume nici ceai, cafea, ciocolată, cola sau alte alimente și băuturi energizante în ziua examinării.

 

 Notă pentru medicul trimițător

Pentru examenele Cardio CT și coronaro CT este necesar ca ritmul cardiac să fie mai mic de 60 bpm, deoarece pacienților trebuie să le fie administrate preventiv betablocante. În cazul în care este contraindicată administrarea betablocantelor, se recomandă administrarea unui anxiolitic în dimineața efectuării examinării.

A nu se întrerupe tratamentul pentru diabet sau alte probleme cardiologice, decât la recomandarea medicului curant.

Pacientul trebuie să aducă în ziua examinării toate documentele medicale legate de afecțiunea cardiologică.