Radiologie și imagistică medicală

Medicina modernă, pornind de la aserţiunea clasicilor semiologiei medicale “nu există boli ci bolnavi” a dezvoltat în cazul bolilor grave și/sau cronice un concept de avangardă numit în literatura anglo-saxonă “high precision medicine” în traducere “medicină de înaltă precizie” ce presupune “right treatment for the right patient at the right time for the right duration” – adică tratamentul adecvat fiecărui pacient aplicat la momentul oportun pentru o perioadă de timp adecvată ceea ce exclude în primul rând un tratament neadaptat stadiului unei boli și în al doilea rând stoparea administrării unor medicamente când eficienţa terapeutică a fost depășită sau/și când efectele adverse depășesc efectele terapeutice – toate acestea fiind stabilite în mod obiectiv.

Cum se pot realiza aceste obiective?

Grupul Monza înscriindu-se în această tendinţă de avangardă a “medicinei de înaltă precizie” a achiziţionat cel mai performant aparat de Imagistică prin Rezonanţă Magnetică – Magnetom Vida produs de firma Siemens ca răspuns la acest nou trend –  “high precision medicine” oferind secvenţe adapatate fiecărui pacient în funcţie de compoziţia corporeală și de parametri fiziologici cu senzori în antene.

Acest aparat achiziţionează imagini morfologice de înaltă rezoluţie care pe baza diferenţei de semnal la IRM, permit identificarea structurilor anatomice din regiunea examinată și a eventualelor procese patologice cu stabilirea extensiei lor prin prezervarea sau depășirea anumitor limite anatomice.

Programează o investigaţieDotare tehnologică:

Rezonanţă magnetică (RM)

Siemens MAGNETOM Vida – primul RM de 3 Tesla cu sistem BioMatrix – este cel mai puternic şi performant RM şi se adaptează anatomiei şi fiziologiei fiecărui pacient în parte.

MAGNETOM Vida aduce pacienţilor următoarele avantaje:

 • Imagini de înaltă calitate și proceduri individuale de examinare cu Sistemul Monitorizare Respiraţie BioMatrix, câmp magnetic localizat de-a lungul coloanei vertebrale, sensibil la mișcarea ţesuturilor, care se adaptează respiraţiei pacientului și stabilește pattern-uri respiratorii.
 • Scanări precise cu Magneţi Tuning BioMatrix, rezonanţă magnetică inovativă, ce se adaptează automat anatomiei fiecărui pacient, minimizează spaţiile distorsionate/goale și îmbunătăţesc imaginea afectată de prezenţa grăsimilor.
 • Confort și eficienţă mărite cu BioMatrix Go Tehnologies, tablou de comandă cu algoritm inteligenţă artificială ce scanează corpul și îl poziţionează automat în aparat, pe baza unui prototip corporal. Procesul de poziţionare al pacientului în aparat este cu 30% mai rapid.

IRM -ul cardiac

IRM-ul cardiac este un test imagistic nedureros, care prin utilizarea de unde radio, magneţi şi a unor calculatoare performante, permite înregistrarea de imagini detaliate de la nivelul inimii şi a vaselor de sânge.
Pe lângă achizitia detaliată, aparatele de 3T oferă precizie şi scanare rapidă. Deschiderea largă a IRM-ului oferă confort pentru pacient.
IRM-ul cardiac permite înregistrarea de imagini detaliate despre tipul şi severitatea unor boli cardiace, ce vin în ajutorul medicului dumneavoastră cardiolog, în luarea unor decizii medicale corecte.

IRM -ul cardiac permite:

 1. Evaluarea structurilor şi a funcţiei inimii, ale valvelor, vaselor mari, cât şi a ţesuturilor din jurul inimii (pericard).
 2. Element esenţial în diagnosticul diferitelor boli cardiovasculare: cardiomiopatie (hipertrofică, dilatativă, displazie aritmogenă de ventricul drept), boli infiltrative ce pot afecta inima (amiloidoză, sarcoidoză, hemocromatoză), miocardită.
 3. Descrierea în detaliu a tumorilor cardiace sau paracardiace
 4. Evaluarea funcţiei diferitelor valve cât şi a aortei toracice.
 5. Detectarea şi evaluarea efectele bolilor arterelor coronare, ce limitează fluxul de sânge la nivelul muşchiului miocardic, prezenţa de cicatrici de infarct miocardic. Permite, de asemenea, aprecierea viabilităţii miocardului, adică a acelor zone afectate de infarct miocardic, dar care prin restabilirea fluxului arterial în teritoriul respectiv, ar putea să recupereze.
 6. Permite planificarea tratamentului în cazul anumitor boli cardicace (de ex. Cardiomiopatie hipertrofică)
 7. Urmăriea progresiei anumitor boli cardiace.
 8. Prin utilizarea unor substanţe farmacologice (adenozină, regadenozină) se poate aprecia semnificaţia hemodinamică a diferitelor stenoze coronariene cu aprecierea prezenţei ischemiei în teritoriile deservite de arterele respective.

 

Tipurile de investigaţii ce pot fi realizate pe acest aparat sunt – dedicate sistemului nervos central și periferic, viscerocraniului și gâtului, cordului și vaselor mari, abdomenului, pelvisului, sistemului osteoarticular și evaluarea întregului corp “whole-body” dedicat în special pacienţilor cu afecţiuni oncologice. 

După achiziţia imaginilor RM și CT, etape nu mai puţin importante sunt constituite de postprocesarea imaginilor și redactarea raportului medical.
Era “medicinei de înaltă precizie” presupune rapoarte medicale standardizate și utilizarea de biomarkeri imagistici validaţi.
Rapoartele medicale standardizate pe lângă dimensiuni și structuri anatomice interesate pun la dispoziţia medicului curant o schemă anatomică pe care sunt localizate leziunile primare, secundare/satelite și raporturile lor cu structuri anatomice vitale sau a căror interesare duce la modificarea stadiului pentru o înţelegere facilă și intuitivă a cazului.

Biomarkerii sunt caracteristici măsurabile obiectiv care indică procese biologice normale și anormale precum și răspunsuri farmacologice și nonfarmacologice la intervenţia terapeutică.

Valorile absolute ale biomarkerilor sunt utile în evaluările post-terpautice, prin urmărirea evoluţiei acestor biomarkeri pe achiziţii succesive în timp – foarte important – după “normalizarea” imaginilor prin asumarea unei regiuni de interes nemodificată de demersul terapeutic – putându-se afla răspunsul la tratament.

Pornind de la două principii – unul aplicabil DOAR în imagistică “ceea ce nu se vede nu există” și altul universal valabil “ceea ce NU ȘTII nu există” din dorinţa de a oferi servicii medicale premium Monza Metropolitan Hospital a completat dotările tehnice ale cabinetelor de imagistică cu monitoare de diagnostic Coronis BARCO din aceeași clasă “premium” pentru ca intreaga informaţie conţinută în imagini să poată ajunge la medicii examinatori care prin pregătire profesională continuă în cadre instituţionale de prestigiu din afara ţării se străduiesc ca să reducă la minimum ceea ce nu știu.

Echipa medicală

Dr. Virgil Ionescu
Medic primar
Radiologie
Vezi profilul complet
Dr. Cosmin Adrian
Medic specialist
Radiologie
Vezi profilul complet
Dr. Narcis Mașala
Medic primar
Radiologie imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Ramona Bica
Medic specialist
Cardiologie
Vezi profilul complet